Miałam ostatnio nadmiar ugotowanej kaszy gryczanej. Pomyślałam, że kotlety z tej kaszy i jogurtowy sos czosnkowy będą wyśmienite.
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1/2 cukinii
- sól i pieprz
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
PRZEPIS
- Ugotowaną kaszę gryczaną zostawiamy do ostygnięcia (możemy ugotować ją dużo wcześniej).
- Kiedy kasza jest już przestudzona dodajemy jajko.
- Marchew i cukinię trzemy na tarce i dodajemy do kaszy, następnie dosypujemy mąkę i doprawiamy - mieszamy wszystko razem.
- Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczy z obu stron po kilka minut.
- Sos czosnkowy: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem.
MNIAMI , BARDZO FAJNY POMYSŁ
OdpowiedzUsuńzapraszam też do siebie w wolnej chwIli:
www.smykwkuchni.blogspot.com
o jaa super pomysł :)) ja bym takie wszamała z sosem grzybowym:))
OdpowiedzUsuńhttp://kokieteriasmaku.blogspot.com/
Kasza gryczana, mniam! Niech żałują wszyscy ci, którzy twierdzą, że nie lubią!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, tyle, że dodawałam suszone grzyby. Całkiem smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMyślę sobie, że przy tym daniu nie ma ograniczeń co do dodatków :)
OdpowiedzUsuń