środa, 25 czerwca 2014

Tort czereśniowy




Dziś pierwszy tort na blogu.. okazja? W sumie tak, po pierwsze moje urodziny - nie ważne, które ;p - a po drugie to już 100 post na tym blogu, z czego bardzo się cieszę, dziękuję, że czytacie i obiecuję będzie więcej :)

SKŁADNIKI

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie tortu
  • 250 g sera mascarpone 
  • 300 g dżemu czereśniowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kilka czereśni do ozdoby

PRZEPIS

  1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem, tak aby powstała puszysta masa.
  3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  4. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka z cukrem - cały czas miksujemy, na koniec dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do dużej tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  6. Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy do góry dnem - zostawiamy tak do wystygnięcia (żeby biszkopt nie opadł).
  8. W misce ubijamy śmietanę na prawie sztywno, następnie dodajemy ser mascarpone, cukier i sok malinowy cały czas miksując na gładką konsystencję. Odkładamy do schłodzenia w lodówce.
  9. Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części: pierwszą część przekładamy dżemem czereśniowym, drugą część, przekładamy masą śmietanowo-serową (wykorzystujemy 2/3 masy), na koniec ostatnią część smarujemy z wierzchu resztą masy i ozdabiamy czereśniami

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry wyszedł Ci ten tort :) nie za słodki...w sam raz. A jaka średnica tortownicy 28cm?

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie