Dziś pierwszy tort na blogu.. okazja? W sumie tak, po pierwsze moje urodziny - nie ważne, które ;p - a po drugie to już 100 post na tym blogu, z czego bardzo się cieszę, dziękuję, że czytacie i obiecuję będzie więcej :)
SKŁADNIKI
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie tortu
- 250 g sera mascarpone
- 300 g dżemu czereśniowego
- 100 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki soku malinowego
- 2 łyżki cukru
- kilka czereśni do ozdoby
PRZEPIS
- Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem, tak aby powstała puszysta masa.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka z cukrem - cały czas miksujemy, na koniec dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do dużej tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia a brzegi smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
- Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy do góry dnem - zostawiamy tak do wystygnięcia (żeby biszkopt nie opadł).
- W misce ubijamy śmietanę na prawie sztywno, następnie dodajemy ser mascarpone, cukier i sok malinowy cały czas miksując na gładką konsystencję. Odkładamy do schłodzenia w lodówce.
- Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części: pierwszą część przekładamy dżemem czereśniowym, drugą część, przekładamy masą śmietanowo-serową (wykorzystujemy 2/3 masy), na koniec ostatnią część smarujemy z wierzchu resztą masy i ozdabiamy czereśniami
Bardzo dobry wyszedł Ci ten tort :) nie za słodki...w sam raz. A jaka średnica tortownicy 28cm?
OdpowiedzUsuńciesze się :) a tortownica 28 cm
Usuń