sobota, 18 stycznia 2014

Kotleciki krabowe

Kilka lat temu miałam okazję spróbować sałatki, której podstawą były pałeczki krabowe. Bardzo polubiłam ten smak, a sałatka stała się jedną z moich ulubionych. Przepis na sałatkę niedługo pojawi się na blogu. Natomiast dzisiaj inne zastosowanie paluszków krabowych -kotleciki, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. 













SKŁADNIKI


200 g paluszków krabowych surimi
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki
1 jajko
sól
pieprz
pietruszka
bułka tarta
olej do smażenia

PRZEPIS


1. Paluszki obieramy z foliowych osłonek i trzemy na tarce o dużych oczkach. 

2. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy.

3. Do miski wrzucamy paluszki krabowe, cebulę, czosnek i pietruszkę.  Dodajemy jajko i mąkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

4. Wszystkie składniki mieszamy, żeby dobrze się połączyły i formujemy małe kuleczki (z tej ilości 6 sztuk)

5. Obtaczamy nasze kotleciki w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie