czwartek, 30 stycznia 2014

Tilapia w cieście na szpinakowej chmurce

W sumie to miał być taki zwykły, nudny obiad, ryba, szpinak i coś do tego.. ale postanowiłam, że nawet takie nudziarstwo może smakować lepiej i inaczej niż zawsze..



SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

2 płaty mrożonej tilapii
200 g mrożonego szpinaku
100 g mascarpone
2 łyżki śmietany 12%
przyprawa do ryby
olej do smażenia

składniki na ciasto - tym razem wszystko robiłam 'na oko', tak aby ciasto było bardzo gęste
1 jajko
mleko
mąka
1 łyżeczka curry
sól
pieprz

PRZEPIS

  1. W misce mieszamy jajko, mleko, mąkę i curry.
  2. Rozmrożone płaty tilapii kroimy na pół, przyprawiamy przyprawą do ryb i zanurzamy w misce z ciastem.
  3. Na patelnię wlewamy olej (trochę więcej niż do zwykłego smażenia) i na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki ryby w cieście.
  4. Na drugiej patelni umieszczamy szpinak, następnie dodajemy ser mascarpone i śmietanę. Wszystko razem chwilę dusimy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem
  5. Rybę odwracamy i smażymy z drugiej strony tak, aby ciasto miało złoto-brązowy kolor.

1 komentarz:

Drukowanie