wtorek, 21 stycznia 2014

Naleśniki razowe z mascarpone

Dziś pyszne, zdrowe śniadanie na słodko!

Od paru miesięcy staram się zastępować zwykłą mąkę, mąką razową, okazuje się, że można zrobić bardzo wiele wspaniałych dań z użyciem zdrowszej, a nawet powiedziałabym, że znacznie smaczniejszej mąki. Dziś pierwszy przepis - naleśniki, ale będę systematycznie prezentować kolejne przepisy, w których mąka razowa będzie się pojawiać zastępując zwykłą mąkę pszenną.




SKŁADNIKI

1 szklanka mąki razowej pszennej
1 jajko
ok 150 ml mleka
tłuszcz do smażenie

ok 50 g sera mascarpone
dżem śliwkowy lub jagodowy

PRZEPIS

1. Mąkę, mleko i jajko mieszamy razem w misce, tak aby w cieście nie było grudek.

2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz do smażenia. Wlewamy odpowiednią ilość ciasta (ja robię to zawsze chochlą do zupy - jest to dla mnie idealna miarka ciasta na jeden naleśnik) rozprowadzając je po całej powierzchni.

3. Po chwili smażenia przewracamy naleśnik na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.

4. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Smarujemy naleśniki serkiem mascarpone i dżemem. Zwijamy lub składamy wg uznania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie