Polecam ten przepis. Troszkę go oczywiście zmodyfikowałam. Kiedyś już robiłam podobne ciasteczka, ale ciasto było suche i były za mało słodkie. Dzisiejsze Cynamonowe Ślimaki są idealne - ciasto jest puszyste, a smak jest nie przesadzony w swojej słodkości :)
SKŁADNIKI
CIASTO:
500 g mąki pszennej typu 650
1 szklanka ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
2 jajka
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
NADZIENIE:
50 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki rodzynek
dodatkowo posiekane orzechy, migdały
PRZEPIS
1. Mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wystudzone masło, sól, cukier i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto (mikserem lub ręcznie).
2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do ciepłego na 1 h.
3. Przygotowujemy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem waniliowym i cynamonem, dodajemy aromat migdałowy.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Rozsmarowujemy wcześniej utarte masło z cukrem i cynamonem, a następnie posypujemy rodzynkami, orzechami czy migdałami. Zwijamy nasze ciasto w rulon i kroimy na 5 cm krążki.
5. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i zostawiamy na 30 minut w cieple do wyrośnięcia.
6. Cynamonowe ślimaki pieczemy ok 10 - 15 minut, w temperaturze 220 st. C, aż się zarumienią.
(w książce podano czas 20 minut, ale dla mnie to zdecydowanie za długo - moje ślimaki są małe, przy większej średnicy ciastek czas ten będzie wynosił 20 minut)
Super ślimaczki .... oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na biszkoptową roladę makową