SKŁADNIKI
6 plastrów schabu wieprzowego
200 g pieczarek
180 g śmietany 12%
pół cebuli
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka ostra
tłuszcz do smażenia
trochę mąki
PRZEPIS
1. Podsmażamy pieczarki, po chwili dodajemy cienko pokrojoną cebulę i wszystko razem dusimy, następnie doprawiamy solą i pierzem oraz dolewamy dwie łyżki śmietany. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
2. Plastry schabu rozbijamy jak na kotlety, starając się, żeby były cienkie.
3. Mięso doprawiamy czosnkiem granulowanym i ostrą papryką.
4. Na płaty mięsa łyżką nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki.
5. Zawijamy roladki i obwijamy mięso nitką, żeby się nie rozpadło. Następnie roladki delikatnie obtaczamy w mące.
6. Mięso podsmażamy ze wszystkich stron, następnie zalewamy roladki resztą śmietany wymieszanej z pół szklanki wody.
7. Zagotowujemy wszystko, zmniejszamy ogień i zostawiamy mięso do momentu powstania gęstego sosu.
8. Powstały sos możemy doprawić do smaku sosem sojowym i sosem Worcester (angielski sos pieprzowy).
UWAGA! Przed podaniem musimy odwinąć nasze roladki z nitek !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz