poniedziałek, 27 stycznia 2014

Szybki makaron po meksykańsku

Dzisiejsze danie, wegetariańskie - bardzo sycące i smaczne. Dla mięsożerców też będzie odpowiednie - zawsze można dorzucić trochę mielonego mięsa:)
Pisałam już o tym, że staram się korzystać z mąki razowej, tym razem wykorzystałam makaron razowy - w zasadzie nie jadam zwykłego makarony, kupuję tylko ten razowy - bardzo dobry smak samego makaronu wprowadza do dania ciekawy charakter:)


SKŁADNIKI

2 szklanki makaronu razowego (ja wykorzystałam 2 rodzaje - świderki i rurki)
1 puszka pomidorów krojonych
150 g serka marcarpone
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz cayenne
chili jalapeno kruszone
czosnek granulowany

PRZEPIS

  1. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy makaron - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu
  2. Do rondla wlewamy pomidory z puszki, dodajemy mascarpone i zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem cayenne, chili i czosnkiem. Ściągamy z ognia.
  3. Fasolę płuczemy na sitku i odcedzamy kukurydzę.
  4. Ugotowany makaron odcedzamy z wody, dodajemy sos pomidorowy z mascarpone, fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem delikatnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie