sobota, 25 stycznia 2014

Tarta po prowansalsku

Tarty mają tyle wersji ile twórców. Cudowne danie, które można zrobić na milion sposobów i zawsze będzie zachwycało. Jeśli częstujemy kogoś naszą tartą, zawsze pada pytanie: Jak to zrobiłaś? Czego użyłaś? Zawsze można zaskoczyć składnikami, smakiem, wyglądem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, a mając kilka podstawowych składników w swojej kuchni jesteśmy w stanie zrobić ją zawsze i z wszystkiego :) Uwielbiam to - nigdy nie trzeba robić tego schematycznie z tych samych składników - wieczna improwizacja.

Moja tarta powstała pod wpływem chwili, z tego co znalazłam w lodówce.



SKŁADNIKI


250g mąki pszennej
150g margaryny + trochę do wysmarowania formy
1 jajko
1 pomidor
1 mozzarella
10 zielonych oliwek
1 mała cebula
50 g boczku
1/2 małej cukinii
2 łyżki śmietany 
sól, pieprz
zioła prowansalskie
przyprawa do pomidorów i mozzarelli

PRZEPIS


1. W misce łączymy mąkę, margarynę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy je na 1/2 h do lodówki.

2. Formę do tarty (jeśli nie mamy specjalnej formy to możemy wykorzystać tortownicę) smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę i dociskamy brzegi.

3. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego ryż (lub fasolę), żeby obciążyć ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 15 minut, tak aby ciasto się podpiekło.

4. Pomidora, cebulę, cukinię i mozzarellę kroimy w plastry, oliwki kroimy na pół. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni.

5. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ściągamy papier i układamy wszystkie składniki: plastry cukinii, cebulę, oliwki, boczek, pomidor i mozzarellę. No koniec przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i przyprawą do pomidorów i mozzarelli.

6. Wszystko wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie tarty, zwłaszcza, że dają niemal nieograniczone możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie.. dania, z których można zrobić wszystko z wszystkiego są najlepsze:)

      Usuń

Drukowanie