Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przekąski. Można wykonywać z nich różnego rodzaju kombinacje, a przystawka bywa często sama w sobie ozdobą stołu.. dopóki nie zostanie pochłonięta przez gości :)
Od jakiegoś czasu na wszelkich imprezach towarzyskich, które odbywają się w moim domu, serwuję różne przekąski, tzw. "na raz do buzi" i staram się nie powtarzać tego, co goście mogli jeść już wcześniej z mojego stołu.. wciąż bywają zaskoczeni i dopytują cóż to takiego wspaniałego tym razem..
Na pierwszy ogień coś czego moi goście jeszcze nie jedli :) ale przy najbliższej okazji na pewno będą mieli taką możliwość.. Tartinki z szynką i papryką na kruchym cieście z tajską nutką smakową..
Spróbujcie sami.
250g mąki pszennej
150g margaryny + trochę do wysmarowania formy
sos tajski
papryka konserwowa
8 plastrów szynki drobiowej lub konserwowej
3 - 4 jajka
1/2 dużej cebuli
sól
pieprz
PRZEPIS
- W misce łączymy mąkę, margarynę,1/2 łyżeczki soli i 1 jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy je na 1/2 h do lodówki.
- Ciasto po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie kształty (ja użyłam foremek takich jak na babeczki, z falistymi brzegami i nimi też wycinałam ciasto)
- Przed włożeniem ciasta do foremek musimy je wysmarować tłuszczem.
- Kiedy umieścimy już ciasto w foremkach nakładamy odrobinę sosu tajskiego, tak aby całe wnętrze tartinki były cienko wysmarowane.
- Szynkę, paprykę i cebulę drobno kroimy i wkładamy do każdej foremki po trochu.
- W szklance rozmącamy jajka, dodajemy sól i pieprz.
- Zalewamy każdą foremkę przygotowanym jajkiem, tak aby zostawić ok 1/2 cm "wolnego brzegu'
- Tartinki pieczemy w temperaturze 200 st. C ok 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz