Dziś przepis mojej Mamy.. pewnie jeszcze nie jeden raz jej twórczość kulinarna będzie się przewijać przez ten blog - zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Paszteciki z ciasta francuskiego z wołowiną. Pyszna sprawa! Doskonale sprawdzą się jako obiad, przekąska, kolacja, czy odświeżona wersja klasycznych krokietów do barszczu (lub innej zupy).
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g chudego mięsa wołowego
300 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1/2 małego selera
1 jajko
1 łyżka masła do smażenie
sól i pieprz
PRZEPIS
1. Mięso gotujemy razem z marchewką i selerem ok 30-40 minut (do miękkości).
2. Pieczarki kroimy na mniejsze części, cebulę siekamy i wszystko razem podsmażamy na maśle.
3. Ugotowane mięso, marchew i seler mielimy, następnie podsmażone pieczarki z cebulą również mielimy i łączymy wszystkie składniki razem.
4. Jajko wbijamy do szklanki, rozmącamy. Połowę jajka dodajemy do farszu i wszystko razem łączymy, dodając jeszcze sól i pieprz.
5. Rozwijamy nasze ciasto francuskie na blacie, nakładamy farsz wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy i smarujemy wierzch pozostałym jajkiem. Dzielimy nasze ciasto na równe części - paszteciki szerokości ok 7 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C, pieczemy ok 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz