piątek, 24 stycznia 2014

Paszteciki Babci Gosi

Dziś przepis mojej Mamy.. pewnie jeszcze nie jeden raz jej twórczość kulinarna będzie się przewijać przez ten blog - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Paszteciki z ciasta francuskiego z wołowiną. Pyszna sprawa! Doskonale sprawdzą się jako obiad, przekąska, kolacja, czy odświeżona wersja klasycznych krokietów do barszczu (lub innej zupy).


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g chudego mięsa wołowego
300 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1/2 małego selera
1 jajko
1 łyżka masła do smażenie
sól i pieprz


PRZEPIS

1. Mięso gotujemy razem z marchewką i selerem ok 30-40 minut (do miękkości).

2. Pieczarki kroimy na mniejsze części, cebulę siekamy i wszystko razem podsmażamy na maśle.

3. Ugotowane mięso, marchew i seler mielimy, następnie podsmażone pieczarki z cebulą również mielimy i łączymy wszystkie składniki razem.

4. Jajko wbijamy do szklanki, rozmącamy. Połowę jajka dodajemy do farszu i wszystko razem łączymy, dodając jeszcze sól i pieprz.

5. Rozwijamy nasze ciasto francuskie na blacie, nakładamy farsz wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy i smarujemy wierzch pozostałym jajkiem. Dzielimy nasze ciasto na równe części - paszteciki szerokości ok 7 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C, pieczemy ok 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie