Pyszny obiad w nie więcej niż 45 minut? Trochę się ochłodziło więc ciepła zupa i gorące paszteciki z pieczarkami będą idealne nawet w sierpniu :).
SKŁADNIKI
ZUPA
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 x 100 g serka topionego (gouda, złoty ementaler itp.)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 kromki czerstwego chleba żytniego
- czosnek staropolski
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do grzenek)
- zielona cebulka
PASZTECIKI
- ok. 400 g pieczarek
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 100 ml gęstej śmietany
- zielona cebulka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g ciasta francuskiego
- sól
- pieprz
- czosnek staropolski
PRZEPIS
- Włączamy piekarnik na 175 st. C.
- Na piecu stawiamy garnek z bulionem i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
- Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie.
- Do gorącego bulionu wrzucamy serki topione - mieszamy, żeby się rozpuściły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - zostawiamy zupę na wolnym ogniu.
- Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietanę i redukujemy na wolnym ogniu kilka minut.
- Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię, i od razy zmniejszamy ogień do minimum - doprawiamy czosnkiem staropolskim i co jakiś czas mieszamy, aż wszystkie kawałki się 'wysuszą' (jeśli ogień będzie zbyt duży grzanki się przypalą i trzeba będzie zużyć znacznie więcej tłuszczu!)
- Pieczarki ściągamy z pieca i przekładamy do miski, dorzucamy przyprawy, pokrojoną zieloną cebulkę i odsączoną (i przepłukaną) fasolę - mieszamy - zostawiamy na chwilę do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dzielimy na jednakowe, prostokątne pasma (o szerokości ok 5-7 cm).
- Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę farszu pieczarkowo-fasolowego i zawijamy, np. w trójkąty.
- Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut - aż się zarumienią.
- Na koniec doprawiamy zupę.
- Kiedy paszteciki się upieką wykładamy je na talerz, do miski wlewamy zupę, dodajemy grzanki i posiekaną zieloną cebulkę.
Podany przepis jest 'plątaniną' poszczególnych kroków każdego dania - chodziło mi o przedstawienie sprawnego przygotowania wszystkiego razem;)
Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszego katalogu? Promujemy blogerów kulinarnych. Więcej informacji znajdziesz na: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html
OdpowiedzUsuń