poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Frytki FIT



Jeśli spróbujecie takiej wersji frytek, nie wrócicie już do tej z ziemniaków, obiecuję!!

SKŁADNIKI

  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 selera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZEPIS

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kształt frytek - tak grubo jak lubimy :)
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
  3. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i układamy pokrojone warzywa - tak, aby luźno leżały (z podanej porcji u mnie wyszły 2 blachy) 
  4. Frytki polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy, żeby wszystkie kawałki dobrze się pokryły oliwą i przyprawami.
  5. Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut (w zależności od grubości frytek).
Frytki FIT możemy podać z sosem czosnkowym z jogurtu greckiego i czosnku.

2 komentarze:

  1. ja czasem robię do zestawu jeszcze z buraczka! Świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie też muszę następnym razem kupić buraki :)

      Usuń

Drukowanie