Jeśli spróbujecie takiej wersji frytek, nie wrócicie już do tej z ziemniaków, obiecuję!!
SKŁADNIKI
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/2 selera
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kształt frytek - tak grubo jak lubimy :)
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
- Na blasze wykładamy papier do pieczenia i układamy pokrojone warzywa - tak, aby luźno leżały (z podanej porcji u mnie wyszły 2 blachy)
- Frytki polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy, żeby wszystkie kawałki dobrze się pokryły oliwą i przyprawami.
- Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut (w zależności od grubości frytek).
Frytki FIT możemy podać z sosem czosnkowym z jogurtu greckiego i czosnku.
ja czasem robię do zestawu jeszcze z buraczka! Świetne! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie też muszę następnym razem kupić buraki :)
Usuń