piątek, 15 sierpnia 2014

Roladki z kurczaka


Roladki z niespodzianką - serowo-pomidorową :) Zawsze kupowałam suszone pomidory w słoiku, w oliwie - bardzo je lubię, ale.. kiedy pewnego razu podczas zakupów na miejskim targowisku trafiłam na stoisko (którego wcześniej nie zauważyłam) z różnego rodzaju suszonymi i kandyzowanymi owocami, wpadły mi w ręce suszone pomidory - całkowicie suche ;) Słyszałam już oczywiście o tych pomidorach bez zalewy, ale nigdzie nie mogłam ich dostać, wszędzie są tylko te w słoikach. Kupiłam trochę na spróbowanie, smak zupełnie inny od tych 'słoikowych' - zdecydowanie lepszy - delikatnie słodkawy (trochę jak rodzynki), aż chciało się zjeść wszystkie na raz, tak bez niczego ;) 

Jeśli nie jedliście jeszcze takich pomidorów, musicie spróbować! Można je wykorzystać do różnego rodzaju mieszanek warzyw z patelni, ryżu i kurczaka lub mocno wytrawnych sałatek dla przełamania słonego smaku.

Poniżej przepis na roladki z piersi kurczaka z camembertem i suszonymi pomidorami.


SKŁADNIKI

(na jedną porcję)

  • duży filet z kurczaka
  • 2 plastry sera camembert
  • ok 6 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki estragonu
  • 3 małe marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • zioła do drobiu


PRZEPIS

  1. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłuż na pół, żeby uzyskać dwie cienkie części, które następnie rozbijamy tłuczkiem.
  2. Rozbite kawałki mięsa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  3. Na każdym kawałku układamy plaster sera, a na nim suszone pomidory i mocno dociskając zwijamy - pamiętając o schowaniu końców mięsa do środka - gotową roladkę owijamy gałązką estragonu, żeby się nie rozpadła w trakcie gotowania.
  4. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, cebule kroimy w plastry, a czosnek w cienkie plasterki.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy roladki - obsmażamy je z każdej strony i zalewamy bulionem drobiowym, zmniejszamy ogień i dodajemy marchew, cebulę i czosnek.
  6. Gotujemy roladki, co jakiś czas obracając je.
  7. Po ok 10 minutach dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok  5 minut - aż bulion prawie cały się zredukuje.
Roladki możemy podać z ryżem i sałatką z ulubinych świeżych składników.



1 komentarz:

  1. super przepis, serdecznie zapraszam do siebie : http://2kgcukru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie