Roladki z niespodzianką - serowo-pomidorową :) Zawsze kupowałam suszone pomidory w słoiku, w oliwie - bardzo je lubię, ale.. kiedy pewnego razu podczas zakupów na miejskim targowisku trafiłam na stoisko (którego wcześniej nie zauważyłam) z różnego rodzaju suszonymi i kandyzowanymi owocami, wpadły mi w ręce suszone pomidory - całkowicie suche ;) Słyszałam już oczywiście o tych pomidorach bez zalewy, ale nigdzie nie mogłam ich dostać, wszędzie są tylko te w słoikach. Kupiłam trochę na spróbowanie, smak zupełnie inny od tych 'słoikowych' - zdecydowanie lepszy - delikatnie słodkawy (trochę jak rodzynki), aż chciało się zjeść wszystkie na raz, tak bez niczego ;)
Jeśli nie jedliście jeszcze takich pomidorów, musicie spróbować! Można je wykorzystać do różnego rodzaju mieszanek warzyw z patelni, ryżu i kurczaka lub mocno wytrawnych sałatek dla przełamania słonego smaku.
Poniżej przepis na roladki z piersi kurczaka z camembertem i suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI
(na jedną porcję)
- duży filet z kurczaka
- 2 plastry sera camembert
- ok 6 suszonych pomidorów
- 2 gałązki estragonu
- 3 małe marchewki
- 1/4 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- zioła do drobiu
PRZEPIS
- Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy wzdłuż na pół, żeby uzyskać dwie cienkie części, które następnie rozbijamy tłuczkiem.
- Rozbite kawałki mięsa doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Na każdym kawałku układamy plaster sera, a na nim suszone pomidory i mocno dociskając zwijamy - pamiętając o schowaniu końców mięsa do środka - gotową roladkę owijamy gałązką estragonu, żeby się nie rozpadła w trakcie gotowania.
- Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, cebule kroimy w plastry, a czosnek w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy roladki - obsmażamy je z każdej strony i zalewamy bulionem drobiowym, zmniejszamy ogień i dodajemy marchew, cebulę i czosnek.
- Gotujemy roladki, co jakiś czas obracając je.
- Po ok 10 minutach dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok 5 minut - aż bulion prawie cały się zredukuje.
Roladki możemy podać z ryżem i sałatką z ulubinych świeżych składników.
super przepis, serdecznie zapraszam do siebie : http://2kgcukru.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń