Ciasto marchewkowe będzie smakowało wszystkim.. jest wilgotne, smaczne i sycące, można je przekładać różnymi kremami, konfiturami lub po prostu zjeść samo bez żadnych dodatków :)
SKŁADNIKI
- ok. 180 - 190 g startej marchwi (na średnich okach)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki posiekanej mieszanki żurawina-orzech
- 2-3 łyżki kaszy manny + margaryna - do wysmarowania formy
PRZEPIS
- Suche składniki: mąka, otręby, proszek do pieczenia, cukier - mieszamy w jednej misce.
- Mokre składniki: jajka, olej, woda - miksujemy razem w drugiej misce.
- Marchew i przyprawy: cynamon, gałka, kardamon, sól oraz mieszankę żurawina-orzech - mieszamy w trzeciej misce.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, na koniec dodajemy marchew z dodatkami, wszystko łączymy razem.
- Do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (najlepiej w małym lub średnim rozmiarze) wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam ciasto w połowie i przełożyłam dżemem jabłkowo-ananasowym (własnej produkcji;) a wierzch ciasta posmarowałam kremem z kasztanów.
Zawsze się sprawdza, pycha!
OdpowiedzUsuń