Ciemny, piękny, żytni makaron w lekkim, blado zielonym sosie śmietanowo-cukiniowym, a do tego małe, soczyste kawałki kurczaka.. czego chcieć więcej w ten upalny czas..
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 cukinii
- 100 ml śmietany 18% do zup
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 3 szklanki makaronu żytniego
- 1 łyżka mieszanki ziół do drobiu
- sól
- pieprz
- chili
- szczypta brązowego cukru
PRZEPIS
- Cukinię kroimy w cienkie, drobne paseczki lub trzemy na dużych okach tarki.
- Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kurczaka - chwilę podsmażamy - zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę - mieszamy - następnie dorzucamy czosnek i cukinię.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta.
- Do kurczaka i warzyw dolewamy śmietanę wymieszaną z wodą, wszystko mieszamy, zagotowujemy i redukujemy, tak aby powstał gęsty sos.
- Na koniec doprawiamy wg uznania.
- Na talerz wykładamy makaron i polewamy go sosem z kurczakiem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz