Ten przepis to jeszcze jedno wspomnienie, moich kulinarnych doznań, które przywiozłam z Francji. Niby prosta sprawa trochę warzyw i ryba, co w tym ciekawego? Czas przygotowania i precyzyjność sprawia, że danie robi się interesujące.. Połączenie świeżych składników na talerzu zachęca do zjedzenia, a walory smakowe powodują, że chcemy więcej i więcej!
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- ok. 400 g łososia
- 1 łyżka oliwy z orzeszków ziemnych
- sól z chilli
- pieprz
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchew
- 1/4 średniego selera
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 2 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka ziół dalmatyńskich
- 2 łyżki śmietany do zup 18%
PRZEPIS
- Łososia marynujemy - w oliwie, soli z chilli i pieprzem - w lodówce ok 1 h.
- Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki, marchew i seler obieramy.
- Przygotowane warzywa kroimy w małą kostkę - wszystko musi być tej samej wielkości.
- Na dużą patelnię wrzucamy marchew i seler, zalewamy jedną szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy ok 5 - 6 minut.
- Następnie dorzucamy ziemniaki i wlewamy resztę wody - gotujemy kolejne 5 minut - mieszamy.
- Kolejno wrzucamy cukinię i czerwoną paprykę - gotujemy wszytko przez ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- W trakcie gotowania dodajemy zioła, sól, pieprz oraz śmietanę.
- Kiedy warzywa się gotują, łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. C, i pieczemy ok 20 minut.
- Po upieczeniu, rybę zostawiamy na kilka minut w folii, w tym czasie na talerzu układamy porcję warzyw, a następnie łososia, którego możemy podać w całości lub podzielić na mniejsze części.
Całość podajemy z kawałkiem cytryny, z której sok po wyciśnięciu podkreśli smak dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz