Miałam jeszcze zamrożone pudełko czereśni na coś specjalnego :) I tak pojawił się pomysł i smak na crumble, no i czereśnie do tego przepisu były idealne, ale można wykorzysta też inne owoce - wiśnie, porzeczki, maliny, jagody, jeżyny lub po prostu mix różnych owoców.
SKŁADNIKI
- ok. 1/2 kg wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ok. 80 g miękkiego masła
PRZEPIS
- Czereśnie kroimy na pół i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe - mieszamy wszystko razem.
- Następnie dodajemy miękkie masło i rękoma mieszamy otrzymując niejednolitą konsystencję, nieduże grudki (coś jak kruszonka:).
- Posypujemy czereśnie kruszonką, tak aby równomiernie je przykryć.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy nasze crumble przez ok 30-40 minut, aż zbrązowieje.
W wersji FIT podajemy crumble z łyżką gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Ale możemy również zjeść gorące crumble z lodami śmietankowymi, jeśli nie dbamy o kalorie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz