Te ciastka są bez cukru.. tutaj słodycz, bardzo delikatną, zapewnia miód akacjowy, który słynie ze swoich wielu dobroczynnych właściwości - na układ trawienny, oddechowy, na schorzenia skórne, wspomaga wzmożoną aktywność naszego mózgu, dobroczynnie działa na nerki i wiele innych narządów ludzkiego ciała.
SKŁADNIKI
- 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka musli wielozbożowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZEPIS
- Margarynę miksujemy z jajkami i miodem.
- Dodajemy musli i mąkę z sodą oczyszczoną - wyrabiamy wszystko ręcznie.
- Z masy formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec wszystkie kulki delikatnie spłaszczamy.
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 15-20 minut.
Ciasteczka idealnie pasują do serka wiejskiego lub jogurtu z owocami.
Ale bym się w nie wchrupała! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło zdecydowanie za rzadkie. Musiałam dodać więcej mąki i płatków niż w przepisie. Do połowy dodałam gorzkie kakao. Myślę, że kilka razy je upiekę może zmodyfikuje przepis i dodam je do listy ulubionych łakoci :D
OdpowiedzUsuń