wtorek, 15 lipca 2014

Naleśniki z pieczarkami


Od kilku dni prześladowały mnie pieczarki, no to kupiłam. Potem zastanawiałam się co z nimi zrobić.. i tak powstał pomysł na obiad, który okazał się strzałem w dziesiątkę :) Polecam na upalne dni, kiedy nie mamy apetytu na ciężkie dania obiadowe.

Przepis na naleśniki razowe znajdziecie tutaj, także nie będę go powtarzać.

SKŁADNIKI na farsz pieczarkowy

  • ok. 300 g pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • zielona cebulka
  • czosnek staropolski
  • sól
  • pieprz
  • ser pecorino
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


PRZEPIS

  1. Pieczarki myjemy i przeciskamy przez szatkownicę, lub drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki.
  3. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem podsmażamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy śmietanę i koperek, chwilę wszystko dusimy.
  5. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika i posiekaną zieloną cebulkę - mieszamy.
  6. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu pieczarkowego i składamy lub zawijamy wg ulubionego sposobu. 
  7. Na gotowe naleśniki nakładamy odrobinę potartego sera pecorino.

Ser pecorino daje bardzo ciekawe połączenie smakowe wraz z pieczarkami, także koniecznie musicie tego spróbować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie