piątek, 25 lipca 2014

Łosoś.. ach ten łosoś..


I znów ten łosoś.. nudne już te przepisy na tym blogu.. no cóż.. wszystko dlatego, że każdy następny kawałek tej wspaniałej ryby jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego :)

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)


  • 2 kawałki łososia ze skórą ok. 350-400 g 
  • mix sałat
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • koperek
  • sok z cytryny
  • kilka listków estragonu

PRZEPIS

  1. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i dzielimy na cienkie paski - przy pomocy obieraczki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Na łososiu układamy listki estragonu i paski marchewki - tak przygotowaną rybę przekładamy na patelnię.
  5. Smażymy 30 sekund, zmniejszamy ogień i przykrywamy metalową miską (trochę mniejszą od patelni, tak żeby cała ryba znalazła się pod miską) dusimy ok 3 minuty.
  6. Po ściągnięciu miski cały łosoś ugotuje się na parze pod miską - ja to nazywam efektem sauny - nie trzeba go obracać i jest bardzo soczysty.
  7. Na talerzy układamy garść mixu sałat i na nich wykładamy łososia z marchewką, wszystko polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie