I znów ten łosoś.. nudne już te przepisy na tym blogu.. no cóż.. wszystko dlatego, że każdy następny kawałek tej wspaniałej ryby jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego :)
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- 2 kawałki łososia ze skórą ok. 350-400 g
- mix sałat
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- sól
- pieprz
- 2 łyżki pestek słonecznika
- koperek
- sok z cytryny
- kilka listków estragonu
PRZEPIS
- Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
- Marchewkę myjemy, obieramy i dzielimy na cienkie paski - przy pomocy obieraczki.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na łososiu układamy listki estragonu i paski marchewki - tak przygotowaną rybę przekładamy na patelnię.
- Smażymy 30 sekund, zmniejszamy ogień i przykrywamy metalową miską (trochę mniejszą od patelni, tak żeby cała ryba znalazła się pod miską) dusimy ok 3 minuty.
- Po ściągnięciu miski cały łosoś ugotuje się na parze pod miską - ja to nazywam efektem sauny - nie trzeba go obracać i jest bardzo soczysty.
- Na talerzy układamy garść mixu sałat i na nich wykładamy łososia z marchewką, wszystko polewamy sokiem z cytryny, posypujemy pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz