sobota, 19 lipca 2014

Kotlet w płatkach owsianych


Jako, że kotlet to moja ulubiona forma mięsa, chcąc nadal go jeść, a jednak zachowując zasady zdrowego odżywiania musiałam coś zmienić. I tak, pszenną bułkę tartą zamieniłam na płatki owsiane, które nie dość, że doskonale sprawdziły się w formie panierki, to jeszcze nadały ciekawy smak kotletowi.

SKŁADNIKI

  • 1 filet z kurczaka
  • białko z 1 jajka
  • ok 4-5 łyżek płatków owsianych
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZEPIS

  1. Filet z kurczaka rozbijamy jak zwykle, solimy, pieprzymy i doprawiamy czosnkiem wg uznania.
  2. Płatki wrzucamy do woreczka strunowego, wypychamy nadmiar powietrza z woreczka i zamykamy go. Tłuczkiem rozbijamy płatki, tak aby część płatków mocno się rozdrobniła, a część pozostała w większych kawałkach (możemy również użyć blendera lub melaksera).
  3. Następnie kotleta zanurzamy w białku i obtaczamy w płatkach owsianych.
  4. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą, zmniejszając ogień - z każdej strony, aż do zrumienienia panierki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie