Jako, że kotlet to moja ulubiona forma mięsa, chcąc nadal go jeść, a jednak zachowując zasady zdrowego odżywiania musiałam coś zmienić. I tak, pszenną bułkę tartą zamieniłam na płatki owsiane, które nie dość, że doskonale sprawdziły się w formie panierki, to jeszcze nadały ciekawy smak kotletowi.
SKŁADNIKI
- 1 filet z kurczaka
- białko z 1 jajka
- ok 4-5 łyżek płatków owsianych
- sól
- pieprz
- czosnek staropolski
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Filet z kurczaka rozbijamy jak zwykle, solimy, pieprzymy i doprawiamy czosnkiem wg uznania.
- Płatki wrzucamy do woreczka strunowego, wypychamy nadmiar powietrza z woreczka i zamykamy go. Tłuczkiem rozbijamy płatki, tak aby część płatków mocno się rozdrobniła, a część pozostała w większych kawałkach (możemy również użyć blendera lub melaksera).
- Następnie kotleta zanurzamy w białku i obtaczamy w płatkach owsianych.
- Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą, zmniejszając ogień - z każdej strony, aż do zrumienienia panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz