czwartek, 10 lipca 2014

Kurczak orientalny


Od czasu do czasu lubię zjeść coś w stylu orientalnym za pomocą pałeczek - tak, żeby nie wyjść z wprawy :) Dzisiejsza propozycja to szybki kurczak z warzywami i pęczakiem, zamiast ryżu. Kasza zdecydowanie zdrowsza od białego ryżu, także postanowiłam tu trochę namieszać. Efekt? Bardzo smaczny.

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (np. Hortex) - Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
  • 2 łyżeczki curry
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej


PRZEPIS

  1. Kurczaka kroimy na małe kawałki i doprawiamy curry, solą i pieprzem.
  2. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg zaleceń producenta.
  3. Mięso gotujemy na parze przez kilka minut, aż do miękkości.
  4. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą czosnkową i podsmażamy je ok 8 - 10 minut, co jakiś czas mieszając, a na koniec dodajemy przyprawę, która była dołączona do mrożonki.
  5. Na talerzu wykładamy kaszę, następnie warzywa i na koniec kurczaka.
Danie możemy jeść pałeczkami lub po prostu widelcem :)

Pamiętajcie o czytaniu etykiet na mrożonkach, bo różnie bywa z tymi składami. Te z Hortexu jak dla mnie najlepsze!

3 komentarze:

Drukowanie