Do tego ciasta można wykorzystać każde sezonowe owoce.. tu nie trzeba większego komentarza.. po prostu grzejcie piekarniki i pieczcie! :)
SKŁADNIKI
- 500 g przepołowionych i wypestkowanych śliwek
- 100 ml wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada (posiekana)
PRZEPIS
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę, dodajemy margarynę i jeszcze chwilę miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do masy żółtkowo-cukrowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy, dodając wodę. Kiedy wszystkie składniki są już połączone dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.
- Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tortownicy wlewamy ok 3/4 ciasta i układamy na całej powierzchni połówki śliwek, następnie zalewamy wszystko resztą ciasta.
- Placek pieczemy w temperaturze 185 st. C przez ok 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać ciasto posiekaną, gorzką czekoladą.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, też piekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Mniam, ze śliwkami to zdecydowanie ulubione mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuń