sobota, 23 sierpnia 2014

Babeczki szpinakowe


Wbrew powszechnemu przekonaniu, szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza, zawiera natomiast duże ilości karotenoidów, fitosteroli, kwasu foliowego oraz witaminy C, które to zapobiegają nowotworom, obniżają cholesterol i poprawiają wzrok. Szpinak w swoim składnie posiada również szczawiany, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza. Generalnie wszystkie pokarmy bogate w szczawiany nie są wskazane dla osób zmagających się z różnymi schorzeniami związanymi z układem moczowym, ponieważ mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.


SKŁADNIKI

(na 6 babeczek)
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • sól
  • czosnek staropolski
  • pieprz
  • 50 g wędzonego łososia


PRZEPIS

  1. Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody. 
  2. Na koniec doprawiamy czosnkiem i pieprzem.
  3. Na innej patelnie prażymy migdały.
  4. W misce rozmącamy jajka i doprawiamy je solą i pieprzem.
  5. Szpinak, migdały i jajka mieszamy razem.
  6. Przygotowujemy 6 silikonowych foremek na muffinki i napełniamy je równomiernie masą jajeczno-szpinakową.
  7. Do dużego garnka nalewamy wodę (do ok. 2/3 wysokości foremek) i wkładamy wszystkie muffinkowe foremki.
  8. Zagotowujemy wodę, a następnie gotujemy nasze babeczki na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie przykrywamy garnek pokrywką (zostawiając ją lekko uchyloną) i gotujemy jeszcze ok 5 minut - aż wierzch babeczek się zetnie.
  9. Po ugotowaniu wyciągamy foremki z garnka i zostawiamy do przestygnięcia.
Moja propozycja podania to babeczka z wędzonym łososiem, ale można zjeść same babeczki lub dodać jakiś pyszny sos. 
Babeczki można jeść na zimno lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie