Wbrew powszechnemu przekonaniu, szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza, zawiera natomiast duże ilości karotenoidów, fitosteroli, kwasu foliowego oraz witaminy C, które to zapobiegają nowotworom, obniżają cholesterol i poprawiają wzrok. Szpinak w swoim składnie posiada również szczawiany, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza. Generalnie wszystkie pokarmy bogate w szczawiany nie są wskazane dla osób zmagających się z różnymi schorzeniami związanymi z układem moczowym, ponieważ mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.
SKŁADNIKI
(na 6 babeczek)
- 400 g szpinaku mrożonego
- 4 jajka
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- sól
- czosnek staropolski
- pieprz
- 50 g wędzonego łososia
PRZEPIS
- Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
- Na koniec doprawiamy czosnkiem i pieprzem.
- Na innej patelnie prażymy migdały.
- W misce rozmącamy jajka i doprawiamy je solą i pieprzem.
- Szpinak, migdały i jajka mieszamy razem.
- Przygotowujemy 6 silikonowych foremek na muffinki i napełniamy je równomiernie masą jajeczno-szpinakową.
- Do dużego garnka nalewamy wodę (do ok. 2/3 wysokości foremek) i wkładamy wszystkie muffinkowe foremki.
- Zagotowujemy wodę, a następnie gotujemy nasze babeczki na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie przykrywamy garnek pokrywką (zostawiając ją lekko uchyloną) i gotujemy jeszcze ok 5 minut - aż wierzch babeczek się zetnie.
- Po ugotowaniu wyciągamy foremki z garnka i zostawiamy do przestygnięcia.
Moja propozycja podania to babeczka z wędzonym łososiem, ale można zjeść same babeczki lub dodać jakiś pyszny sos.
Babeczki można jeść na zimno lub ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz