Postanowiłam, że znowu muszę więcej gotować na parze. Wszystkie pyszne i niezdrowe dania ;) będę przeplatać tymi zdrowszymi.. może znowu się uda :)
SKŁADNIKI
(dla 2-3 osób)
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
- 1/4 opakowania mix mrożonej fasolki szparagowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 woreczek ryżu
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 pomidor
- zioła do kurczaka
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie umieszczamy go w naczyniu do gotowania na parze (w moim przypadku to metalowy durszlak na garnku:) i przykrywamy.
- Po 10 minutach dodajemy do kurczaka mrożone warzywa i wszystko razem dalej gotujemy pod przykryciem.
- Ryż gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie. Mozzarellę kroimy w plastry.
- Po ok. 25 minutach wyciągamy kurczaka i kroimy w plastry, na każdym kawałku układamy plaster mozzarelli.
- Do warzyw znajdujących się cały czas 'na parze' dodajemy kukurydzę i układamy na górze kawałki kurczaka z mozzarellą, przykrywamy na 3 minuty.
- Na duży półmisek wykładamy ryż, a na nim układamy warzywa i kurczaka z mozzarellą.
- Na koniec kroimy pomidora w 'ósemki' i dodajemy do dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz