środa, 23 kwietnia 2014

Zupa cebulowa


Po świątecznych przygotowaniach i objadaniu się tymi wszystkimi smakołykami nadchodzi czas na coś nie wymagającego, ale równie dobrego,  jak świąteczne potrawy. I to jest odpowiedni moment na zupę cebulową, którą zrobimy w pół godziny :)



SKŁADNIKI

  • 4 cebule
  • 4 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • ok 50 g żółtego sera startego na grubych oczkach
  • 2 kromki chleba razowego (lub pszennego)
  • koperek
  • pieprz
  • czosnek staropolski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZEPIS

  1. Cebulę kroimy w grubsze piórka i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy czosnek. Zagotowujemy.
  2. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy zupę ok 25 minut - aż cebula zrobi się miękka i odda smak :) 
  3. Chleb kroimy w kostkę na grzanki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony chleb i zmniejszamy ogień do minimum, żeby nie spalić grzanek - musimy je podpiec, wysuszyć. 
  4. Grzanki podpiekamy na patelni kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec posypujemy czosnkiem staropolskim.
  5. Kiedy zupa jest już gotowa, doprawiamy do smaku pieprzem i wlewamy porcję do miski, wrzucamy grzanki oraz żółty ser (wg uznania). 
  6. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Na grzanki można użyć czerstwego pieczywa - osobiście zawsze używam wysuszonych kromek, po pierwsze dlatego, żeby nie wyrzucać starego chleba, a po drugie dlatego, że z takiego pieczywa grzanki smakują lepiej (i nie chłoną tyle tłuszczu z patelni:)

1 komentarz:

Drukowanie