Szybkie przekąski to coś, o czym już nie raz pisałam. Kolejna forma, takiego właśnie dania, wymyślona w trzy sekundy kierując się tym, co było w lodówce - czyli to co uwielbiam - pełny freestyle :)
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pieczarek
7 pomidorków koktajlowych
1/4 cebuli
2 plastry ulubionej szynki
4 plastry żółtego sera
przyprawa do bruschetty
masło do smażenia
jajko
sól
pieprz
PRZEPIS
- Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, po chwili dodajemy cebulę, pokrojoną w piórka. Wszystko razem przesmażamy, na koniec dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na dwie części. Na każdej części, przez środek układamy plastry sera, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Następnie układamy pieczarki i szynkę pokrojoną w cienkie paski.
- Ostatnim elementem są pomidorki koktajlowe, które kroimy na pół i układamy w równomiernych odstępach po 7 połówek na każdej części ciasta. Dodajemy sól i pieprz.
- Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i mocno dociskamy podczas zawijania. Ciasto smarujemy też z wierzchu jajkiem. Kroimy każdą część ciasta na 7 części.
- Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 minut (aż ciasto się zarumieni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz