Tarta Mexicano to połączenie francuskiego stylu z meksykańskim smakiem.. A tak na poważnie to wszystko ostatnio podchodzi mi pod kuchnię Tex-Mex, czego nie ugotuje to zawsze coś z tych smaków się pojawi. Muszę jakoś zmienić kierunek na kulinarnej mapie, żeby się nudno nie zrobiło :)
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 100 g sera żółtego
- puszka mieszanki warzyw meksykańskich
- oregano
- gałka muszkatołowa
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy jedno jajko i szczyptę soli. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy nim formę do tarty, nadmiar ciasta wystający poza formę odcinamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 1/2 h.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
- Do miski wbijamy dwa jajka, chwilę ubijamy. Dodajemy śmietanę, i przyprawy. Mieszamy.
- Na sitku odsączamy warzywa z puszki.
- Trzemy ser na małych oczkach i dodajemy go do jajek i śmietany. Mieszamy wszystko razem.
- Spód wyciągamy z lodówki, kładziemy na nim folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążamy ciasto specjalnymi kulkami (ryżem lub fasolą). Pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Spód wyciągamy z piekarnika, zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.
- Następnie na dnie układamy warzywa, które polewamy masą serowo-śmietanowo-jajeczną.
- Brzegi tarty zabezpieczamy folią aluminiową (ponieważ mogą się spiec) i pieczemy naszą tartę jeszcze ok 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz