sobota, 19 kwietnia 2014

Koperty z brzoskwiniami

Zamiast mazurka lub babki wielkanocnej proponuję cudowne koperty z ciasta francuskiego z brzoskwiniami.. 




SKŁADNIKI

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 puszka (820 g) brzoskwiń
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • białko z 1 jajka

PRZEPIS

  1. Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy ok 15 minut, żeby trochę go zredukować. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 minut.
  2. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się syropu, dodajemy rodzynki - gotujemy 5 minut delikatnie mieszając co jakiś czas.
  3. Dodajemy płatki ryżowe, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy. Po chwili, jak wszystko zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Ciasto francuskiego rozwałkowujemy na blacie z odrobiną mąki. Dzielimy ciasto na 6 kwadratów.
  5. Delikatnie smarujemy brzegi każdego kwadrata białkiem. Na środek wykładamy łyżką brzoskwinie i sklejamy ciasto w trójkąt, widelcem ostrożnie dociskamy brzegi. Wierzch każdej koperty smarujemy białkiem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy nasze koperty, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut.

1 komentarz:

Drukowanie