Zamiast mazurka lub babki wielkanocnej proponuję cudowne koperty z ciasta francuskiego z brzoskwiniami..
SKŁADNIKI
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 puszka (820 g) brzoskwiń
- 1/2 szklanki rodzynek
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżki płatków ryżowych
- białko z 1 jajka
PRZEPIS
- Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy ok 15 minut, żeby trochę go zredukować. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 minut.
- Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się syropu, dodajemy rodzynki - gotujemy 5 minut delikatnie mieszając co jakiś czas.
- Dodajemy płatki ryżowe, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy. Po chwili, jak wszystko zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskiego rozwałkowujemy na blacie z odrobiną mąki. Dzielimy ciasto na 6 kwadratów.
- Delikatnie smarujemy brzegi każdego kwadrata białkiem. Na środek wykładamy łyżką brzoskwinie i sklejamy ciasto w trójkąt, widelcem ostrożnie dociskamy brzegi. Wierzch każdej koperty smarujemy białkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy nasze koperty, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut.
Uwielbiam takie ciastka.
OdpowiedzUsuń