wtorek, 22 kwietnia 2014

Ciasto orkiszowe

W piekarni obok mojej pracy można kupić cudowne ciasto orkiszowe. Postanowiłam, że muszę stworzyć coś podobnego. Jak się okazało najtrudniejsze było zdobycie mąki orkiszowej, której nigdzie nie było. Nie miałam czasu szukać sklepów z eko-żywnością, a akurat nie miałam żadnego po drodze. Kupiłam otręby orkiszowe - sprawdziły się doskonale. 
Co do mąki orkiszowej, to jak się później dowiedziałam  - po rozmowie z pewnym bardzo miłym panem ze sklepu "eko" w Bytomiu - w tej chwili jest duży problem ze zdobyciem tej mąki, ponieważ mamy deficyt ziarna orkiszu i mąkę sprowadza się aż z Czech, nawet piekarnie mają problem. 

SKŁADNIKI

(na dużą blachę)
  • 200 g otrębów orkiszowych (lub mąki orkiszowej)
  • 160 g mąki pszennej typu 550
  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 50 ml mleka
  • ok. 200 g mieszanki: żurawina-migdały-orzechy nerkowca
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZEPIS

  1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo otręby, masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko cały czas miksując.
  2. Orzechy i migdały drobno kroimy, wraz z żurawiną dodajemy do miski.
  3. Wlewamy miód, wsypujemy cynamon.  Mieszamy.
  4. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  5. Wlewamy ciasto na blachę i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut - do suchego patyczka.



5 komentarzy:

  1. zastanawiam się czy zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki żytniej razowej albo pszennej razowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszennej razowej na pewno tak, bo wiele ciast już piekłam z tą mąką. Żytnia natomiast do ciast raczej się nie nadaje, jest dość ciężka i ciasto nie rośnie (najbardziej popularna w sklepach to typ 2000), być może typ 720 będzie się nadawał, ale nigdy nie miałam tej mąki.

      Usuń
    2. Też byłam sceptycznie nastawiona do tej mąki żytniej, dlatego użyłam mąki pszennej razowej:) bakalii użyłam innych ale ciasto się udało, jest przepyszne:) Plusem jest, że można różne dodatki dawać i za każdym razem wyjdzie inne. serdecznie dziękuję za przepis, ląduje do moich ulubionych ciast ;)

      Usuń
  2. A co można dodać zamiast mąki pszennej? Jestem na nią uczulona.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co można dodać zamiast mąki pszennej? Jestem na nią uczulona.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie