Tort bezowy planowałam już od dawna, ale wciąż nie miałam czasu, a że cierpliwość i spokój przy bezie są nieocenione wolałam poczekać na odpowiedni moment.
Zostały mi białka z pieczenia sernika i postanowiłam jeszcze na święta zrobic tort bezowy. Nie byłam niestety odpowiednio przygotowana, ponieważ po upieczeniu zorientowałam się, że nie mam czym przełożyć warstw tortu. Musiałam więc trochę poszperać po szufladach i tak oto powstał tort bezowy z dużą ilością czekolady z dodatkiem gruszek :)
SKŁADNIKI
- 7 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18% extra gęstej
- 1 gruszka
PRZEPIS
- Cukier puder przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się zbitych grudek.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie wciąż ubijając, do białek, dodajemy cukier puder partiami.
- Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i wszystko razem delikatnie mieszamy.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy naszą masę na bezę, robiąc 3 koła o średnicy ok 18 cm (musimy zostawić odstępy pomiędzy poszczególnymi okręgami, ponieważ beza trochę zwiększy swój obwód).
- Piekarnik nagrzewamy do 140 st. C i pieczemy bezę 1 h, następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę w piekarniku do jego wychłodzenia (najlepiej zrobić do na noc)
- Kiedy bezy są już gotowe i wychłodzone, możemy zrobić sos czekoladowy.
- Do garnka wlewamy trochę wody i stawiamy go na piecu, na garnku ustawiamy miskę (ja używam zawsze metalowej miski, bo nie pęknie, ze szklanymi trzeba uważać), do której wrzucamy masło, czekamy aż trochę się rozpuści i dodajemy połamaną czekoladę - wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę śmietany, którą wcześniej powinniśmy zahartować. Mieszamy.
- Miskę z czekoladą odstawiamy do ostygnięcia, dzięki temu trochę zgęstnieje.
- Gruszkę kroimy w kostkę.
- Na talerzu kładziemy pierwszą bezę, układamy na niej kawałki gruszki i polewamy wszystko polewą czekoladową i tak każdą kolejną warstwę.
Smak mega czekoladowy :)
Ale kto nie lubi czekolady?
Piękna beza, wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńWyszedł piękny :)
OdpowiedzUsuń