SKŁADNIKI
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 selera naciowego
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 mały koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczki pasty węgierskiej
3 plastry ananasa
1 szklanka bulionu
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia.
PRZEPIS
- Cebulę drobno siekamy, seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku, ananasa kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i seler, zmniejszamy ogień. Podsmażamy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
- Wlewamy bulion (możemy dodać również odrobinę syropu z puszki ananasa), gotujemy nasze danie ok 15 minut, w tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę węgierską, odrobinę soli i pieprzu.
- Na koniec gotowania dodajemy ostatnie składniki: fasolę, kukurydzę i ananasa.
- Na talerzu posypujemy nasze chili con carne natką pietruszki.
Danie można podać z ryżem, tortillą lub innymi dodatkami :)
Chili con carne znam..ale ananasa do niego jeszcze nie dodawałam. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ananasa w potrawach typu słodko - słone lub - ostre. W tym przypadku eksperymentowałam z tymi połączeniami i powiem, że efekt smakowy bardzo mi się podoba :) także polecam taką kombinację..
Usuń