Na kurczaka każdy sposób jest dobry.. nie ma złych przepisów.. i to jest właśnie taka propozycja.
SKŁADNIKI
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżki ziół do drobiu
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 100 ml śmietany 12%
- 2 suszone śliwki
PRZEPIS
- Marynata: mieszamy olej, sos sojowy, zioła, sok z limonki i cukier. Filet z kurczaka umieszczamy w marynacie przynajmniej na 1/2 h.
- Następnie delikatnie obsmażamy filet w rondlu. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1/2 h (jeśli trzeba to dłużej).
- Kiedy kurczak jest już gotowy wyciągamy go z rondla i kroimy w plastry.
- Do powstałego sosu w rondlu dolewamy śmietanę i wrzucamy suszone śliwki. Kurczaka przekładamy znowu do rondla i chwilę dusimy w sosie.
- Kurczaka wykładamy na talerz, sos miksujemy blenderem (żeby zmiksować śliwki) i polewamy nim mięso.
apetycznie wygląda i na pewno smakuje...polecam gulasz z indyka...pozdrawiam zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/gulasz-z-indyka.html
Pyszny, bardzo lubię dodatek bakalii do mięs ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń