sobota, 26 kwietnia 2014

Duszony kurczak w sosie śmietanowo-śliwkowym


Na kurczaka każdy sposób jest dobry.. nie ma złych przepisów.. i to jest właśnie taka propozycja.

SKŁADNIKI

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki ziół do drobiu
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 suszone śliwki

PRZEPIS

  1. Marynata: mieszamy olej, sos sojowy, zioła, sok z limonki i cukier. Filet z kurczaka umieszczamy w marynacie przynajmniej na 1/2 h.
  2. Następnie delikatnie obsmażamy filet w rondlu. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1/2 h (jeśli trzeba to dłużej).
  3. Kiedy kurczak jest już gotowy wyciągamy go z rondla i kroimy w plastry. 
  4. Do powstałego sosu w rondlu dolewamy śmietanę i wrzucamy suszone śliwki. Kurczaka przekładamy znowu do rondla i chwilę dusimy w sosie.
  5. Kurczaka wykładamy na talerz, sos miksujemy blenderem (żeby zmiksować śliwki) i polewamy nim mięso.

2 komentarze:

  1. apetycznie wygląda i na pewno smakuje...polecam gulasz z indyka...pozdrawiam zapraszam na bloga
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/gulasz-z-indyka.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, bardzo lubię dodatek bakalii do mięs ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie