Pierwszy grill za nami. Pogoda dopisała, choć wieczorami wciąż jest chłodno, atmosfera była gorąca :) Jedzenie znikało ze stołu szybciej niż zazwyczaj.. szczególnie wyśmienity chleb czosnkowy, ale przede wszystkim doborowe towarzystwo było sukcesem tego dnia :)
Dziś będzie kilka przepisów - wszystkie, które pojawiły się na wczorajszym grillu.
WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z ŻÓŁTYM SEREM
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 25o g mąki razowej żytniej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 50 g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- przyprawa do bruschetty
- 200 g sera gouda
PRZEPIS
- Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy margarynę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
- Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
- Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na prostokąt, całą powierzchnię pokrywamy serem i posypujemy przyprawą do bruschetty. Ciasto składamy, tak aby ser znalazł się w środku.
- Rozwałkowujemy delikatnie nasze ciasto jeszcze raz (tym razem na mniejszy i grubszy prostokąt) i kroimy w 4 cm paski, następnie każdy pasek kroimy wzdłuż zostawiając trochę ciasta na końcu każdego paska (tak jak to widać na zdjęciu), zawijamy każdą część osobno, a następnie zawijamy obie części tworząc na końcu mały wianuszek.
- Gotowe wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w cieple pod przykryciem na ok 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 15 minut - aż drożdżówki się zarumienią.
CHLEB CZOSNKOWY
Przepis na ten wyśmienity chleb czosnkowy znalazłam na blogu www.poproszedokladke.wordpress.com
Trochę go zmieniłam, ale pomysł i smak są rewelacyjne. Upiekłam chleb przed samym grillem, także jak pierwsze kiełbasy wylądowały na stole chleb był jeszcze gorący i zaczął znikać szybciej niż same kiełbasy :)
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- ok. 3 łyżki oleju
- 100 g miękkiego masła
- główka czosnku
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Ciasto: z drożdżami postępujemy jak w poprzednim przepisie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gotowe drożdże, sól, cukier i wodę - zagniatamy i po trochu dodajemy olej. Odstawiamy do ciepłego na 30 minut.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem, solimy i pieprzymy do smaku.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokątu, smarujemy powierzchnię masłem, składamy delikatnie rozwałkowujemy, znowu smarujemy masłem, składamy itd, aż skończy się masło. Na koniec rozwałkowujemy delikatnie ciasto na nieduży prostokąt i dzielimy ciasto na grubsze 'plastry'.
- Przygotowujemy formę do babki z kominem (lub tortownicę), którą smarujemy cienką warstwą oleju.
- Podzielone części ciasta układamy jeden obok drugiego wypełniając całą przestrzeń formy.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C - formę układamy na dolnej części pieca, bo forma jest wysoka, a ciasto urośnie i może przypalić się od góry. Chleb pieczemy ok 30 minut.
- Chleb wykładamy w całości - wcześniejsze przygotowanie pozwala na swobodne odrywanie kawałków chleba bez konieczności krojenia. Koniecznie podajemy gorący na stół :)
FILET Z KURCZAKA W BOCZKU
SKŁADNIKI
- 4 duże filety z kurczaka
- 8 cienkich plastrów boczku parzonego (np. z Lidla)
- mieszankę przypraw Grill Meksykański (Kotanyi)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Filety dzielimy na dwa plastry, krojąc wzdłuż na pół.
- Mięso umieszczamy w misce, wsypujemy mieszankę przypraw, dodajemy olej i wszystko mieszamy , tak żeby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami.
- Miskę wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
- Przed grillowaniem wyciągamy kurczaka z lodówki i każdy kawałek owijamy plastrem boczku.
- Grillujemy, aż mięso się zarumieni, a boczek wytopi.
SOS CZOSNKOWY
Czosnek to zawsze nieodłączny element każdego grilla, a sos czosnkowy jest tak samo ważny jak dobra kiełbasa.
SKŁADNIKI
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
No, grill pierwsza klasa :-) I cieszę się, że chlebek smakował! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń