Podczas pobytu w Niemczech pokochałam smak sałatki z pomidorów i rukoli z dodatkiem sosu balsamicznego. Pomysł na sałatkę już miałam, pozostało tylko wymyślić jakieś mięso. Jako, że po przyjeździe miałam już spory zapas serów, a po dostawie z Włoch zapas ten się się jeszcze zwiększył, musiałam wykorzystać jakiś ser, no i padło na gorgonzole :)
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
SAŁATKA
- 5 pomidorków koktajlonych
- 1 żółty pomidor
- 2 garście rukoli
- sos balsamiczny (kremowy)
- sól
- pieprz
MIĘSO
- 2 małe filet z kurczaka
- 2 plastry francuskiej szynki dojrzewającej
- 2 plastry sera gorgonzola
- sól z chili
- czerwony pieprz
PRZEPIS
- Mięso: Kurczaka rozbijamy na cienki plaster, doprawiamy solą z chili i czerwonym pieprzem, na środku układamy kawałek gorgonzoli i zawijamy w roladkę.
- Kurczaka z gorgonzolą w środku owijamy plastrem szynki.
- Mięso pieczemy na grillu elektrycznym (lub na patelni) kilka minut - wszytko zależy jak duży jest kawałek mięsa.
- Sałatka: na talerzu układamy rukolę, pokrojone w 1/4 pomidory koktajlowy oraz pokrojonego w kostkę żółtego pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec skrapiamy sosem balsamicznym.
- Dodajemy upieczony kawałek kurczaka i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz