niedziela, 25 maja 2014

Gorgonzola w kurczaku


Podczas pobytu w Niemczech pokochałam smak sałatki z pomidorów i rukoli z dodatkiem sosu balsamicznego. Pomysł na sałatkę już miałam, pozostało tylko wymyślić jakieś mięso. Jako, że po przyjeździe miałam już spory zapas serów, a po dostawie z Włoch zapas ten się się jeszcze zwiększył, musiałam wykorzystać jakiś ser, no i padło na gorgonzole :)

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

SAŁATKA
  • 5 pomidorków koktajlonych
  • 1 żółty pomidor
  • 2 garście rukoli
  • sos balsamiczny (kremowy)
  • sól
  • pieprz
MIĘSO
  • 2 małe filet z kurczaka
  • 2 plastry francuskiej szynki dojrzewającej
  • 2 plastry sera gorgonzola
  • sól z chili
  • czerwony pieprz


PRZEPIS

  1. Mięso: Kurczaka rozbijamy na cienki plaster, doprawiamy solą z chili i czerwonym pieprzem, na środku układamy kawałek gorgonzoli i zawijamy w roladkę.
  2. Kurczaka z gorgonzolą w środku owijamy plastrem szynki.
  3. Mięso pieczemy na grillu elektrycznym (lub na patelni) kilka minut - wszytko zależy jak duży jest kawałek mięsa.
  4. Sałatka: na talerzu układamy rukolę, pokrojone w 1/4 pomidory koktajlowy oraz pokrojonego w kostkę żółtego pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec skrapiamy sosem balsamicznym.
  5. Dodajemy upieczony kawałek kurczaka i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie