Przez jakiś czas chodził za mną smak białej fasoli.. kupiłam puszkę.. a potem długo zastanawiałam się co zrobić. I tak powstał pomysł na potrawkę z pieczonego kurczaka.. W połączeniu z moim ulubionym pęczakiem wyszedł pyszny obiad :)
SKŁADNIKI
- 2 uda z kurczaka
- puszka białej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 szklanki bulionu drobiowo-wołowego
- przyprawa do kurczaka po staropolsku Kamis
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- posiekana natka pietruszki
PRZEPIS
- Kurczaka posypujemy przyprawą, dodajemy olej i nacieramy mięso. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok 60 - 80 minut.
- Kiedy kurczak się upiecze i ostygnie odrywamy mięso od kości i dzielimy na małe kawałki.
- Cebulę, por i paprykę kroimy w małe kawałki.
- Do rozgrzanego garnka wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i czosnek (jeśli ząbki są duże można podzielić je na pół). Chwilę mieszamy.
- Wrzucamy mięso i fasolę. Wszystko zalewamy bulionem.
- Potrawkę gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut - jeśli płyn zbytnio wyparuje można dolać trochę wody.
- Na koniec potrawkę posypujemy natką pietruszki. Możemy ją podać z pęczakiem oraz sałatką z sałaty lodowej, ogórka, pomidora i cebuli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz