Dziś kolejne przepisy na grilla, tym razem szaszłyki i masło ziołowe, które poznałam w Niemczech. Mięso marynowałam dzień wcześniej, a tak po za tym to wszystko robi się błyskawicznie.
SZASZŁYKI GULASZOWE
SKŁADNIKI
(na 4 sztuki)
- 12 kawałków wieprzowiny na gulasz
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- marynata paprykowo-rozmarynowa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Mięso marynujemy dzień wcześniej: kawałki gulaszowe posypujemy pikantną przyprawą paprykowo-rozmarynową, dodajemy olej - mieszamy. Zostawiamy w lodówce.
- Cebulę kroimy i dzielimy na 4 części, paprykę również dzielimy na 4 części.
- Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso-paprykę-mięso-cebulę-mięso
- Szaszłyki pieczemy na grillu ok 15 - 20 minut obracając co jakiś czas.
SZASZŁYKI KARAIBSKIE
SKŁADNIKI
(na 8 sztuk)
- 1 filet z kurczaka
- 4 plastry ananasa
- 8 krewetek
- sól z chili
- kurkuma
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Kurczaka i krewetki marynujemy dzień wcześniej: filet kroimy na 16 kawałków, dodajemy sól z chili, kurkumę i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Do krewetek przygotowujemy następującą marynatę - sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i 1 łyżka oleju. Zostawiamy w lodówce.
- Ananasa układamy plaster na plastrze i kroimy na 8 części.
- Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy: kurczaka-dwa kawałki ananasa-krewetkę-dwa kawałki ananasa-kurczaka
- Szaszłyki pieczemy ok 5 minut z każdej strony.
CZERWONE MASŁO ZIOŁOWE
SKŁADNIKI
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół - najlepiej świeżych, ale mogą być też suszone
- 1/2 łyżeczki posiekana natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki posiekany koperek
- szczypta soli
PRZEPIS
- Do masła dodajemy koncentrat i mieszamy.
- Wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
- Przekładamy gotowe masło do słoiczka lub miseczki i wkładamy na 1 h do lodówki.
Bardzo lubię szaszłyki z grilla
OdpowiedzUsuń