Makaron, który przywiozłam z Niemiec, zaintrygował mnie w jednej z restauracji. U nas nie widziałam takiego, ale muszę dobrze się rozejrzeć :) Bucatini w pierwszym momencie przypomina spaghetti, ale jest od niego grubszy. Bardzo fajny, sprężysty makaron.
SKŁADNIKI
- 250 g Bucatini
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchew
- parmezan
- sól z chili
- zielona cebulka
- koperek
- olej sezamowy
PRZEPIS
- Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok 7 -9 minut.
- Mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą z chili.
- Paprykę kroimy w cienkie paski, marchew 'obieramy' obieraczką do samego końca - tak, aby powstały bardzo cienkie plastry, które potem kroimy wzdłuż w paski.
- Warzywa dodajemy do mięsa i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę.
- Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy mięso z warzywami - mieszamy wszystko razem.
- Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
- Na koniec dodajemy potarty parmezan i odrobinę oleju sezamowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz