czwartek, 22 maja 2014

Bucatini z mięsem mielonym


Makaron, który przywiozłam z Niemiec, zaintrygował mnie w jednej z restauracji. U nas nie widziałam takiego, ale muszę dobrze się rozejrzeć :) Bucatini w pierwszym momencie przypomina spaghetti, ale jest od niego grubszy. Bardzo fajny, sprężysty makaron.


SKŁADNIKI

  • 250 g Bucatini
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchew
  • parmezan
  • sól z chili
  • zielona cebulka
  • koperek
  • olej sezamowy

PRZEPIS

  1. Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie, ok 7 -9 minut.
  2. Mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą z chili.
  3. Paprykę kroimy w cienkie paski, marchew 'obieramy' obieraczką do samego końca - tak, aby powstały bardzo cienkie plastry, które potem kroimy wzdłuż w paski.
  4. Warzywa dodajemy do mięsa i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę.
  5. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy mięso z warzywami - mieszamy wszystko razem.
  6. Danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
  7. Na koniec dodajemy potarty parmezan i odrobinę oleju sezamowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie