Sobota.. a tu żadnego pomysłu na deser.. w lodówce jogurt grecki w zwiększonych zapasach, no to trzeba to jakoś wykorzystać :) udało mi się stworzyć wspaniały, lekki, kokosowy deser. Już wiem, że na pewno wyprodukuję z tego pomysłu pełnowymiarowe ciasto :)
SKŁADNIKI
(na 3 desery)BISZKOPT
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
MASA JOGURTOWO-KOKOSOWA
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki pokruszonych resztek biszkoptu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
DO OZDOBY
- 3 listki mięty
- ok. 8 czekoladowych patyczków (lub potarta gorzka czekolada)
PRZEPIS
- Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy mąkę i wiórki po jednej łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto.
- Blachę o wymiarach 23x30 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy nasze ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 minut.
- Po upieczeniu biszkopt wyciągamy i odwracamy spodem do góry (żeby nie opadł), zostawiamy do ostygnięcia.
- Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy cukier, wiórki oraz pokruszone resztki biszkoptu. Wszystko razem mieszamy.
- Dużym kubkiem wycinamy 6 kółek z biszkoptu. Na 3 kółka wykładamy po 2 łyżki masy jogurtowo-kokosowej, układamy po drugim kółku na każdym deserze i smarujemy wierzch cienką warstwą naszej masy.
- Możemy ozdobić deser czekoladowymi patyczkami i listkiem mięty.
Często najlepsze pomysły rodzą się z nagłej potrzeby i...tego co jest akurat w lodówce ;) Bardzo fajny, lekki deser.
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html