piątek, 9 maja 2014

Kokosowy zawrót głowy



Sobota.. a tu żadnego pomysłu na deser.. w lodówce jogurt grecki w zwiększonych zapasach, no to trzeba to jakoś wykorzystać :) udało mi się stworzyć wspaniały, lekki, kokosowy deser. Już wiem, że na pewno wyprodukuję z tego pomysłu pełnowymiarowe ciasto :)


SKŁADNIKI

(na 3 desery)

BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
MASA JOGURTOWO-KOKOSOWA
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki pokruszonych resztek biszkoptu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
DO OZDOBY
  • 3 listki mięty
  • ok. 8 czekoladowych patyczków (lub potarta gorzka czekolada)

PRZEPIS

  1. Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, następnie dodajemy mąkę i wiórki po jednej łyżce, za każdym razem delikatnie mieszając ciasto.
  2. Blachę o wymiarach  23x30 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy nasze ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 15 minut.
  3. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy i odwracamy spodem do góry (żeby nie opadł), zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy cukier, wiórki oraz pokruszone resztki biszkoptu. Wszystko razem mieszamy.
  5. Dużym kubkiem wycinamy 6 kółek z biszkoptu. Na 3 kółka wykładamy po 2 łyżki masy jogurtowo-kokosowej, układamy po drugim kółku na każdym deserze i smarujemy wierzch cienką warstwą naszej masy.
  6. Możemy ozdobić deser czekoladowymi patyczkami i listkiem mięty.


2 komentarze:

  1. Często najlepsze pomysły rodzą się z nagłej potrzeby i...tego co jest akurat w lodówce ;) Bardzo fajny, lekki deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie