niedziela, 2 marca 2014

Szarlotka

Uwielbiam to cisto, kiedyś robiłam je co tydzień. Wszystko przez to, że nadaje się do jedzenia na ciepło.. z lodami waniliowymi lub/oraz z bitą śmietaną :) nic więcej nie trzeba dodawać..





SKŁADNIKI

250 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
5 dużych jabłek (słodka odmiana)
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

PRZEPIS

  1. Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem, następnie dodajemy jajko i wszystko razem miksujemy.
  2. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładką masę. 
  3. Odstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Jabłka obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. 
  5. Na piecu stawiamy garnek. Do nagrzanego garnka wrzucamy jabłka i chwilę podgrzewamy mieszając co jakiś czas. Następne dodajemy cukier i cynamon. Zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę prażymy (jabłka puszczą sok, który w połączeniu z cukrem i cynamonem utworzy pyszny syrop). Ściągamy z pieca i odstawimy do wystygnięcia. 
  6. Okrągłą formę (najlepiej o średnicy ok 26 - 28 cm) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 
  7. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie stanowić spód ciasta, mniejsza wierzch). Obie części rozwałkowujemy.
  8. Wykładamy dno oraz brzegi formy ciastem i nakłuwamy widelcem cały spód. Na ciasto układamy jabłka wraz z powstałym syropem. Na koniec przykrywamy jabłka drugą częścią ciasta. Formujemy brzegi, tak aby połączyć wierzch z brzegami ciasta. Ostrym nożem robimy kilka nacięć.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy naszą szarlotkę ok 40 minut.
  10. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie