Samo ciasto drożdżowe, które tutaj było najważniejsze - musi być puszyste i jednocześnie nie może być zbyt suche, po to, aby drożdżówki jeszcze następnego dnia były smaczne - wyszło znakomicie. To samo ciasto możemy wykorzystać do zrobienia np. małych drożdżówek z dżemem lub innych smakołyków.
SKŁADNIKI
CIASTO
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki kukurydzianej
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka olejku waniliowego
200 ml dżemu z czarnych porzeczek
MASA SEROWA
20 g twarogu półtłustego
20 g twarogu tłustego
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 białko
trochę mleka
PRZEPIS
- Drożdże rozkruszamy w wodzie.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt i drożdże. Powoli łączymy składniki, następnie dodajemy miód, masło, jajko i sól.
- Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy trochę mąką,
- Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.
- Twaróg gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy cukry i ucieramy.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać trochę mleka, tak aby masła była wilgotna, ale nie płynna.
- Z ciasta wyrabiamy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze do pieczenia, wcześniej wysmarowanej olejem. Pozostawiamy pod przykryciem w cieple na ok 30 minut.
- Następnie dnem szklanki (którą możemy obsypać mąką, żeby nie przykleiła się do ciasta) w każdej kulce ciasta robimy dołek na naszą masę serową.
- Wypełniamy wszystkie drożdżówki, tak aby masa serowa nie wystawała ponad brzegi drożdżówki. Po wykorzystaniu ok. połowy masy możemy dodać dżem, który sprawi, że ser zmieni kolor i nabierze dodatkowych walorów smakowych i wypełnić pozostałe drożdżówki
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy drożdżówki ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.
Dawno już drożdżówek nie jadłem - narobiłaś mi smaku :) Chyba się skuszę i zrobię w najbliższych dniach właśnie takie z serem ;)+-
OdpowiedzUsuńZapraszam na fanpage i mój kanał na youtube.
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/AkademiaPysznosci
http://www.youtube.com/channel/UC_558sBMm4jd1kJcvijGqRA