niedziela, 9 marca 2014

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem, zrobione specjalnie dla mojego męża, który uwielbia ser pod każdą postacią - na słodko, na słono, na ciepło, na zimno itd. :)
Samo ciasto drożdżowe, które tutaj było najważniejsze - musi być puszyste i jednocześnie nie może być zbyt suche, po to, aby drożdżówki jeszcze następnego dnia były smaczne - wyszło znakomicie. To samo ciasto możemy wykorzystać do zrobienia np. małych drożdżówek z dżemem lub innych smakołyków.


SKŁADNIKI

CIASTO
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki kukurydzianej
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka olejku waniliowego
200 ml dżemu z czarnych porzeczek

MASA SEROWA
20 g twarogu półtłustego
20 g twarogu tłustego
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 białko
trochę mleka

PRZEPIS

  1. Drożdże rozkruszamy w wodzie. 
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt i drożdże. Powoli łączymy składniki, następnie dodajemy miód, masło, jajko i sól.
  3. Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy trochę mąką,
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy  i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.
  5. Twaróg gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy cukry i ucieramy.
  6. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać trochę mleka, tak aby masła była wilgotna, ale nie płynna.
  7. Z ciasta wyrabiamy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze do pieczenia, wcześniej wysmarowanej olejem. Pozostawiamy pod przykryciem w cieple na ok 30 minut.
  8. Następnie dnem szklanki (którą możemy obsypać mąką, żeby nie przykleiła się do ciasta) w każdej kulce ciasta robimy dołek na naszą masę serową.
  9. Wypełniamy wszystkie drożdżówki, tak aby masa serowa nie wystawała ponad brzegi drożdżówki. Po wykorzystaniu ok. połowy masy możemy dodać dżem, który sprawi, że ser zmieni kolor i nabierze dodatkowych walorów smakowych i wypełnić pozostałe drożdżówki
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy drożdżówki ok. 15 minut,  aż brzegi się zarumienią.

2 komentarze:

  1. Dawno już drożdżówek nie jadłem - narobiłaś mi smaku :) Chyba się skuszę i zrobię w najbliższych dniach właśnie takie z serem ;)+-

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na fanpage i mój kanał na youtube.
    https://www.facebook.com/AkademiaPysznosci
    http://www.youtube.com/channel/UC_558sBMm4jd1kJcvijGqRA

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie