Chciałoby się powiedzieć, że to najprostsze ciasto świata, a taki wspaniały smak. Robi się je w 3 minuty, piecze trochę dłużej, ale generalnie jeśli nie zapomnicie wyciągnąć ciasta z piekarnika, nie może się nie udać :)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka 3,2 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 (ok. 180 g) puszki masy kajmakowej (krówkowej)
PRZEPIS
- W dużej misce zmiksować jajka z cukrem.
- Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
- Do szklanki wlewamy olej i mleko.
- Miksując, dodajemy do jajek, partiami, suche i mokre składniki, na zamianę.
- Tortownicę (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą). Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchości patyczka.
- Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Następnie przekrawamy ciasto w połowie wysokości i smarujemy masą kajmakową. Składamy z powrotem i posypujemy cukrem pudrem.
o rety, rety, rety! kusząco.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńdobre- jadłem osobiście, moje smaki
OdpowiedzUsuń