sobota, 8 marca 2014

Ciasto krówkowe

Chciałoby się powiedzieć, że to najprostsze ciasto świata, a taki wspaniały smak. Robi się je w 3 minuty, piecze trochę dłużej, ale generalnie jeśli nie zapomnicie wyciągnąć ciasta z piekarnika, nie może się nie udać :)


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka 3,2 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 (ok. 180 g) puszki masy kajmakowej (krówkowej)

PRZEPIS

  1. W dużej misce zmiksować jajka  z cukrem.
  2. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
  3. Do szklanki wlewamy olej i mleko.
  4. Miksując, dodajemy do jajek, partiami, suche i mokre składniki, na zamianę. 
  5. Tortownicę (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną (lub bułką tartą). Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchości patyczka.
  6. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Następnie przekrawamy ciasto w połowie wysokości i smarujemy masą kajmakową. Składamy z powrotem i posypujemy cukrem pudrem.


3 komentarze:

Drukowanie