Wczoraj wybierałam się do koleżanki, miałam w planach upiec ciasto, ale niestety nie zdążyłam. Nie chciałam pojawić się z pustymi rękami, więc postanowiłam, że muszę szybko coś wymyślić z tego co znajdę w domu :) Postanowiłam wykorzystać gruszki.. reszta sama się wymyśliła :)
SKŁADNIKI
3 gruszki
5 łyżek cukru
80 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
suszona żurawina
wiórki kokosowe
PRZEPIS
- Na piecu stawiamy średni garnek. Nagrzewamy go na dużym ogniu, wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy łyżką, bo się oblepi karmelem) co jakiś czas ruszamy garnkiem, zmniejszamy odrobinę ogień.
- Gruszki kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na mniejsze kawałki), usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do rozpuszczonego cukru, czyli karmelu. Nie mieszamy! Ruszamy garnkiem, tak aby gruszki pokryły się karmelem.
- Wlewamy mleko kokosowe, zwiększamy ogień i redukujemy płyn, tak aby powstał gęsty sos (potrwa to kilka minut).
- Gotowe gruszki możemy podać z lodami śmietankowymi lub jako deser sam w sobie. Na koniec posypujemy wszystko cynamonem, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Deser cudownie smakuje podawany na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz