Bardzo fajne i mało skomplikowane danie, aczkolwiek zmywania trochę jest.. Chciałam, żeby wyszło bardzo dobrze, bo makaron zabierałam do pracy, dla kilku osób.. I jak się okazało doskonale sprawdziło się na zimno jako sałatka i na ciepło jako obiad.
SKŁADNIKI
250 g makaronu orkiszowego
150 g makaronu razowego
500 g brokułów
2 x 100 g serka topionego
250 g śmietany 12%
300 g chudego boczku parzonego wędzonego
100 ml wody
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
PRZEPIS
- Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie na al dente.
- Brokuły kroimy na mniejsze "różyczki" i gotujemy do miękkości.
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do nagrzanego, nie dużego garnka. Podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
- Następnie do boczku wlewamy śmietanę i wodę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wrzucamy serki topione i mieszamy, aż do ich roztopienia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ugotowany makaron i brokuły odcedzamy z wody i wszystko wrzucamy do jednego garnka (najlepiej największego), następnie polewamy naszym sosem serowym z boczkiem.
- Mieszamy i gotowe :)
Smacznego!
Podana ilość to konkretny obiad dla 4-5 osób.
Miałam szczęście, że byłam akurat w pracy :) dziękuje Ugotowana Aniu za sycący i zdrowy obiadek. Pozdrawiam, Uratowana od zupki z torebki ;)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie.. myślę, źe to nie był ostatni raz :)
UsuńJa zamiast śmietany, wody i serka topionego dodaje serek mascarpone :) też pycha!
OdpowiedzUsuńKama