SKŁADNIKI
ok 200 g makaronu cannelloni
450 g mrożonego szpinaku
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki śmietany 18%
150 g żółtego sera tartego
1/2 papryczki chili
przyprawa do dań kuchni włoskiej
sól
pieprz
posiekany koperek
olej do smażenia
margaryna
PRZEPIS
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy.
- Następnie dodajemy wcześniej rozmrożony (i odsączony z nadmiaru wody) szpinak.
- Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki razem mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.
- Tak przygotowany farsz odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: Do mniejszego garnka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i przyprawę kuchni włoskiej. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką konsystencję.
- Piekarnik nastawiamy na 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną.
- Rurki makaronu nadziewamy delikatnie farszem mięsno-szpinakowym i układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli macie mniejsze naczynie - tak jak ja - możecie ułożyć rurki w dwóch warstwach).
- Ułożone rurki makaronu polewamy sosem pomidorowym i pieczemy ok 20 minut, następnie posypujemy danie tartym serem i zapikamy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy nasz obiad z piekarnika i posypujemy wszystko jeszcze posiekanym koperkiem...
- Zjadamy ile damy radę :D resztę można zamrozić na inny dzień (najlepiej na taki, w którym nie mamy czasu gotować)
pyszności! chociaż mięso mielone zamieniłabym na coś wegetariańskiego, na przykład ser tofu albo ser camembert :]
OdpowiedzUsuńz camembertem? czemu nie :) brzmi wspaniale..ale dla mnie - mięsożercy - z mięsem będą zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuń