Serników Ci u mnie nigdy dostatek.. każda wersja jest akceptowalna.. wyznacznikiem smaku jest oczywiście mój Mąż - człowiek ubóstwiający ser jako ser w każdej dowolnej postaci.. chciało by się wręcz powiedzieć Koneser Smaku.. Sernik kawowy to był eksperyment, ale jeśli mój domowy Koneser Smaku go zaakceptował to znaczy, że musi być dobrze :)
SKŁADNIKI
300 g herbatników
150 g masła
1 kg sera białego
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
piana z 2 białek
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
płatki migdałów
PRZEPIS
- Tortownicę o średnicy ok 28 cm smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną.
- Herbatniki miksujemy w blenderze (lub kruszymy za pomocą wałka) i ugniatamy z masłem. Gotową masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie ugniatając. Tortownicę wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
- Jeśli używamy sera niezmielonego - mielimy go dwukrotnie, jeśli mamy ser już zmielony pomijamy ten etap.
- Ser przekładamy do miski, dodajemy miękką margarynę, cukier, budyń i żółtka - wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę i kakao i jeszcze raz mieszamy.
- W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy serowej. Wszystko bardzo delikatnie łączymy mieszając.
- Wyciągamy tortownicę z lodówki, na wcześniej przygotowany spód przekładamy masę serową.
- Sernik pieczemy ok 1 h w piekarniku nagrzany do 170 st. C
- Po upieczeniu i ostygnięciu sernik możemy posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz