Robiłam już różne faszerowane papryki, ale te czerwone w smaku są zdecydowanie najlepsze :) Z racji, że sezon mamy w pełni, nie pozostaje nic innego, jak tylko faszerować ;)
SKŁADNIKI
- 2 duże czerwone papryki
- 1 woreczek ryżu
- garść brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 plastry mozzarelli z bloku
- pieprz
- sól
- sos chilli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZEPIS
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Brokułu dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, a następnie drobno kroimy.
- Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone brokuły i mieszamy.
- Następnie wbijamy jajka - zmniejszamy ogień - mieszamy wszystko razem, aż jajko się zetnie i ściągamy patelnię z ognia.
- Dodajemy ryż, sól, pieprz, sos chilli i pietruszkę - wszystko razem mieszamy.
- Papryki kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy gniazda nasienne i faszerujemy po same brzegi.
- Na każdej połówce układamy plaster mozzarelli i układamy papryki na blasze.
- Pieczemy w temperaturze 175 st. C, tak długo, aż ser lekko się zarumieni.
Bardzo interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wyglądają wspaniale. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńbrokuły to super pomysł do papryki:) nie wpadłabym a myślę, że to rewelacyjne połączenie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną papryke, kolejny świetny przepis do mojej kolekcji :)
OdpowiedzUsuńO mniam takiej papryki jeszcze nie robiłam z mozarellą, chociaż zamiast ryżu dałabym kaszę, ale to już zalezy od indywidualnych preferencji :)
OdpowiedzUsuń