niedziela, 7 września 2014

Faszerowane papryki z ryżem i brokułami


Robiłam już różne faszerowane papryki, ale te czerwone w smaku są zdecydowanie najlepsze :) Z racji, że sezon mamy w pełni, nie pozostaje nic innego, jak tylko faszerować ;)


SKŁADNIKI

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 woreczek ryżu
  • garść brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 4 plastry mozzarelli z bloku
  • pieprz
  • sól
  • sos chilli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


PRZEPIS

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Brokułu dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, a następnie drobno kroimy.
  3. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone brokuły i mieszamy.
  4. Następnie wbijamy jajka - zmniejszamy ogień - mieszamy wszystko razem, aż jajko się zetnie i ściągamy patelnię z ognia.
  5. Dodajemy ryż, sól, pieprz, sos chilli i pietruszkę - wszystko razem mieszamy.
  6. Papryki kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy gniazda nasienne i faszerujemy po same brzegi.
  7. Na każdej połówce układamy plaster mozzarelli i układamy papryki na blasze.
  8. Pieczemy w temperaturze 175 st. C, tak długo, aż ser lekko się zarumieni.

Paprykujemy 5Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący wpis :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brokuły to super pomysł do papryki:) nie wpadłabym a myślę, że to rewelacyjne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowaną papryke, kolejny świetny przepis do mojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam takiej papryki jeszcze nie robiłam z mozarellą, chociaż zamiast ryżu dałabym kaszę, ale to już zalezy od indywidualnych preferencji :)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie