piątek, 26 września 2014

Sałatka z grillowanymi figami




Ostatnio oszalałam na punkcie fig. Jest na nie dobry czas, są w dobrej cenie i jest ich dużo, ale przede wszystkim są bardzo smaczne i zdrowe! 

Z figami można bardzo wiele zdziałać. Wszystkie sposoby przyrządzania dozwolone - na surowo, grillowane, gotowane, pieczone. Wystarczy trochę fantazji, a czasem tylko najprostsze składniki, które mamy w lodówce. Dokładnie jak w tej sałatce - tylko 3 składniki i tyle.

SKŁADNIKI

  • garść liści sałaty lodowej
  • 1/2 camemberta
  • zielona cebulka
  • sos balsamiczny lub ocet balsamiczny
  • pieprz

PRZEPIS

  1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na spodzie miski.
  2. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Figę kroimy w plastry i grillujemy chwilę z każdej strony.
  4. Gotowe plastry figi układamy na sałacie, następnie na gorące plastry kładziemy ser (żeby troszkę się rozpuścił pod wpływem ciepła fig)
  5. Zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy całą sałatkę.
  6. Na koniec doprawiamy odrobiną pieprzu i dodajemy sos balsamiczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie